Testen (van digitale vaardigheden) is eigenlijk best wel eng!

Voor het eerst in lange tijd had ik een examen (van Prosci)! Helemaal niet moeilijk, de examinator vertelde zelfs dat nog nooit iemand gezakt was. Maar toch… de stress steeg wel een beetje. En niet alleen bij mij, maar bij alle mensen die de test gingen doen. Allemaal hoogopgeleid, volwassen en ook nog eens goed getraind. Dus waarom zou je je er nou eigenlijk druk om maken? De vragen die door mijn hoofd schoten: ‘misschien heb ik het niet goed begrepen’, ‘misschien blijkt nu dan toch dat ik niet goed genoeg ben’, ‘misschien ben ik wel de éérste die ooit gaat zakken’.

Dit is nou precies waarom wij onze test voor het meten van digitale vaardigheden, de Digi-scan, zo supervriendelijk en relaxed hebben gemaakt. Want van testen krijgt iedereen een beetje de zenuwen. Bij het meten van je digitale vaardigheden is dat zelfs nog erger. Het blijkt namelijk dat mensen hun eigen niveau van digitale vaardigheden totaal niet goed kunnen inschatten. Ik heb mensen gesproken die vooraf zeiden dat ze er absoluut slecht in waren en die bleken dan bovengemiddeld te scoren. En ik heb ook mensen gezien die er van overtuigd waren dat ze er goed in waren, soms zelfs heel goed. Alleen bleken ze dat dan niet te zijn. Vooral deze laatste groep is best lastig: zij worden van ‘onbewust onbekwaam’ opeens ‘bewust onbekwaam’. En dat kan best een beetje pijn doen.

Moet je dan maar niet testen? Zeker wel! Testen geeft inzicht. Je weet waar er wat te verbeteren valt en mensen krijgen zo de kans om stapjes te maken op het digitale vlak. En de mensen die juist al heel goed scoren worden zichtbaar en kunnen hun collega’s helpen. Want op deze manier leer je het best!

Hoe mijn Prosci-examen afliep: ook ik haalde het examen, net als iedereen voor mij. Pffff……dat viel achteraf gezien dus wel weer mee.